Nøttestek 2.0

Nøttestek…. Mitt første møte med denne sagnomsuste retten var for snart 20 år siden. Skulle feire jul sammen med en veggisfamilie. Moren i huset brukte to dager på å forberede denne retten. Den smakte mystisk, og litt rart, og det var ikke nærheten av smakene jeg var vant med på julaften. Skal ikke gå inn på det. Nøttesteka var ikke vond, men den var litt rar. Husker at det var store mengder egg i den. Moren utbasunerte titt og ofte at man måtte ha egg med god kvalitet, og de måtte selvsagt være økologiske. Vel, må man ha egg i?

NEI!

Etter å ha laget flere varianter av nøttestek de siste to-tre årene har jeg gjort meg opp noen tanker. Jeg har aldri brukt en spesifikk oppskrift. Det henger sammen sånn og sånn. Dette må man ha oppi for at den skal henge sammen. Autopiloten og smakeskjeen er alltid i bruk. Har prøvd mange forskjellige nøtter og sopp og ikke sopp. Det blir alltid godt. Når noen lager en oppskrift er den smakt til for å passe en persons smakspreferanser, derfor er sivil ulydighet en dyd. Ikke gjør som mora di sier. Ikke alltid.

 

Fikk en utfordring om å lage en oppskrift med Anammas «Formbare färs». Et fantastisk produkt man finner i Sverige.

Denne «kjøtt»erstatningsfarsen er et helt genialt produkt. Det er bare å vipse oppi litt løk og krydder og mose den sammen til en bolle så har du en kjøttkake.

Hvis du ikke får tak i dette har jeg lagt med en beskrivelse av hvordan du tilpasser oppskriften til andre kjøtterstatninger. Vanskelig er det ikke!

Det er alltid lurt å lage to nøttesteker når man først er i gang, så oppskriften er til to.

Ingredienser:

5 dl nøtter. I denne er det brukt cashews og valnøtter.

500 gram sopp

2 løk

2 fedd hvitløk

1 kilos pose Anammas Formbar färs

1 lite glass soltørkede tomater i olje uten olje

1 pose svisker

Krydder: Ingefær, muskat, nellik, pepper og salt

1 klunk soyasaus

Butterdeig.

Men den kan også lages glutenfri i en brødform uten butterdeig.

Fremgangsmåte:

Grovhakk nøttene i blenderen (for seg selv)

Grovhakk sopp i blenderen. (For seg selv)

Hakk løk, hvitløk og svisker og stek dette en stund i panna. Tilsatt sopp og stek det til det er nesten tørt.

Hell over en klunk med soyasaus, bland det sammen med Anamma-farsen og nøttene.

Krydre til du finner din smakpreferanse. Det er ikke farlig å smake. Stek gjerne en liten prøvebolle i panna 🙂 Nam nam

Stekes i 50 minutter på 180-200 grader.

Tillegg:

Hvis du ikke får tak i Anamma, kan du gjerne bruke Hälsans fars, Vegme og lignende, men da må du tilsette væske slik at det henger sammen. Dette løses veldig bra med en boks svarte bønner og ca halvparten av aquafabaen (badevannet til bønnene). Bare kjør bønner i blenderen og hell dette oppi sammen med nøtter, farsedeig og resten av ingrediensene.

 

 

Enkelt og greit.

H.M.K.


 

 

Leave a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

wp-puzzle.com logo